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11/17/2009

Learn Japanese Language

にほんご ちゅうきゅう

にほんの ファストフード 「すし」

Japanese fast food, Sushi




にほんの だいひょうてきな りょうりと いえば、すしです。
すしは ごはんの うえに いろいろな さしみを のせた たべものです。

すしは もともと にほんの「ファスト フード」でした。
じかんが ない とき、かんたんに たべる ものでした。
それが だんだん こうきゅうな りょうりに なりました。

しかし、さいきんでは また やすい すしが たくさん たべられる ように なりました。

しゃしんの 1ばんは マグロ。いちばん いっぱんてきな すしです。
2ばんは えび、3ばんは タコ、4ばんは いくら、さけの たまご、です。
その ほかにも いろいろな さかなが すしに つかわれます。

ちなみに、げんざいの すしの さかなは ほとんど かいがいから ゆにゅう されて います。

マグロは オーストラリア、パラオ、セイシェル、
えびは ベトナム、インド、マレーシア、
タコは モロッコ、モーリタニア、メキシコ、
この ほかにも せかいじゅうの ちいきの さかなや かいが すしの ために ゆにゅう されて います。

にほんの だいひょうてきな すしには いま せかいじゅうの ざいりょうが つかわれて います。

さて、5ばんは なにか、わかりますか。
しゃこです。これは とうきょうわんで とれた ものです。

Vob:
あります

to have / to be at, exist

ばん (-ばん)

number, No.

ベトナム

Vietnam

ちいき

region, area

ちなみに

for your information, in fact, incidentally

だいひょうてき

representative, typical

だんだん

one by one, little by little, more and more



particle indicating a place, or situation, scene, field, event involving an action



particle indicating range, amount, degree, period

どこ

where

どんな

what kind, what sort, what does it look?

えび

shrimp, prawn, lobster

ファストフード

fast food



particle indicating a subject or used in wa-ga structure

がいこく

foreign country

げんざい

present time, at present, as of (time)

ごはん

cooked rice / meal

ほか

other, another, else

ほとんど

almost, most, mostly

いちばん

No. 1, most, first

いえば

ba form of iimasu

いえば (-と いえば)

speaking of, talking of

いいます

to say, tell

いくら

salmon roe

いま

now, present, current

います (-て います)

(fp) expressing progressive or state

インド

India

いっぱんてき

general, common, ordinary

いろいろ

various, different kinds of, all sorts of

じかん

time

か (-か、)

(fp) making quoted embedded structure

かい

shellfish

かいがい

overseas

かんたん

easy, simple (adj.)

かんたんに

easily (adv.)

から

from

この

this (object)

こうきゅう

high-class, deluxe, luxury

これ

this

マグロ

tuna fish

マレーシア

Malaysia

また

also

メキシコ

Mexico



also, too

もの

things, object, substance, matter

モーリタニア

Mauritania

モロッコ

Morocco

もともと

originally



used with na-adjective

ない

nai form of arimasu

なん

what

なに

what

なります (-に なります)

(fp) expressing change, become, it will be

なります (-ように なります)

(fp) expressing change; become

に (-に なります)

(fp) expressing change, become, it will be



particle making an adverbial phrase



particle indicating a place where no action happens



particle used between two nouns

のせます

to put on

のせた

ta form of noseru



particle indicating an object

オーストラリア

Australia

パラオ

Palau

りょうり

food, cuisine, dish, cooking

さいきん

lately, recently

さかな

fish

さけ

salmon

されて

passive te form of shimasu

さしみ

Sashimi, sliced raw fish

さて

well ..., now ...., then ....,

セイシェル

Seychelles

せかい

world

せかいじゅう

all over the world

しゃこ

squilla

しゃしん

photograph

しかし

however, but

します

to do, play, forming shimasu verb

その

that (object)

そのほかに

another, others

それ

that

たべます

to eat

たべもの

foods

たべられる

potential root form of tabemasu

たべる

root form of tabemasu

たこ/タコ

octopus

たくさん

many, a lot of

たまご

egg

ため (-ために)

(fp) expressing purpose; for, in order to

と (-と いえば)

speaking of, talking of

とき (-とき)

(fp) when, in case, during, occasion, time

とうきょうわん

Tokyo bay

とれます

to be caught, be produced

とれた

ta form of toremasu

つかいます

to use

つかわれます

passive form of tsukaimasu

つかわれて

passive te form of tsukaimasu

うえ

on, above, over, top, upper

うみ

sea, ocean, beach



particle indicating a topic or a subject

わかります

to understand / to know, find out



A and B (and, something else)

やすい

inexpensive, cheap

よう (-ように なります)

(fp) expressing change; become

ゆにゅう (します)

(to) import

ざいりょう

material, stuff, ingredient

Comprehension Quiz

Choose the correct answer.

1. すしは もともと どんな りょうりですか。

もともと にほんの だいひょうてきな りょうり。
もともと にほんの ファスト フード。
もともと にほんの こうきゅうな りょうり。
2. いまの すしの ざいりょうは どこで とれた ものですか。

ほとんど にほんの うみで とれた もの。
ほとんど とうきょうわんで とれた もの。
ほとんど がいこくの うみで とれた もの。
3. 2ばんの ざいりょうは なんですか。

タコ
マグロ
えび

日本の ファストフード 「寿司(すし)」


日本の 代表的な 料理と 言えば、寿司です。
寿司は ご飯の 上に いろいろな さしみを 載せた 食べ物です。

寿司は 元々 日本の「ファスト フード」でした。
時間が ない とき、簡単に 食べる ものでした。
それが だんだん 高級な 料理に なりました。

しかし、最近では また 安い 寿司が たくさん 食べられる ように なりました。

写真の 1番は マグロ。いちばん 一般的な 寿司です。
2番は えび、3番は タコ、4番は いくら、さけの たまご、です。
その ほかにも いろいろな 魚が 寿司に 使われます。

ちなみに、現在の 寿司の 魚は ほとんど 海外から 輸入 されて います。

マグロは オーストラリア、パラオ、セイシェル、
えびは ベトナム、インド、マレーシア、
タコは モロッコ、モーリタニア、メキシコ、
この ほかにも 世界中の 地域の 魚や 貝が 寿司の ために 輸入 されて います。

日本の 代表的な 寿司には 今 世界中の 材料が 使われて います。

さて、5番は 何か、わかりますか。
しゃこです。これは 東京湾で 捕れた ものです。

あります

to have / to be at, exist

番 (-番)

number, No.

ベトナム

Vietnam

地域

region, area

ちなみに

for your information, in fact, incidentally

代表的

representative, typical

だんだん(段々)

one by one, little by little, more and more

particle indicating a place, or situation, scene, field, event involving an action

particle indicating range, amount, degree, period

どこ

where

どんな

what kind, what sort, what does it look?

えび

shrimp, prawn, lobster

ファストフード

fast food

particle indicating a subject or used in wa-ga structure

外国

foreign country

現在

present time, at present, as of (time)

ご飯

cooked rice / meal

ほか (外/他)

other, another, else

ほとんど

almost, most, mostly

一番/1番

No. 1, most, first

言えば

ba form of iimasu

言えば (-と 言えば)

speaking of, talking of

言います

to say, tell

いくら

salmon roe

now, present, current

います (-て います)

(fp) expressing progressive or state

インド

India

一般的

general, common, ordinary

いろいろ

various, different kinds of, all sorts of

時間

time

か (-か、)

(fp) making quoted embedded structure

shellfish

海外

overseas

簡単

easy, simple (adj.)

簡単に

easily (adv.)

から

from

この

this (object)

高級

high-class, deluxe, luxury

これ

this

まぐろ/マグロ

tuna fish

マレーシア

Malaysia

また

also

メキシコ

Mexico

also, too

もの

things, object, substance, matter

モーリタニア

Mauritania

モロッコ

Morocco

元々

originally

used with na-adjective

ない

nai form of arimasu

what

what

なります (-に なります)

(fp) expressing change, become, it will be

なります (-ように なります)

(fp) expressing change; become

に (-に なります)

(fp) expressing change, become, it will be

particle making an adverbial phrase

particle indicating a place where no action happens

particle used between two nouns

載せます

to put on

載せた

ta form of noseru

particle indicating an object

オーストラリア

Australia

パラオ

Palau

料理

food, cuisine, dish, cooking

最近

lately, recently

fish

さけ/サケ (鮭)

salmon

されて

passive te form of shimasu

さしみ(刺身)

Sashimi, sliced raw fish

さて

well ..., now ...., then ....,

セイシェル

Seychelles

世界

world

世界中

all over the world

しゃこ

squilla

写真

photograph

しかし

however, but

します

to do, play, forming shimasu verb

その

that (object)

そのほかに (その外に/その他に)

another, others

それ

that

食べます

to eat

食べ物

foods

食べられる

potential root form of tabemasu

食べる

root form of tabemasu

たこ/タコ

octopus

たくさん

many, a lot of

たまご(卵)

egg

ため (-ために)

(fp) expressing purpose; for, in order to

と (-と 言えば)

speaking of, talking of

時 (-時)

(fp) when, in case, during, occasion, time

東京湾

Tokyo bay

捕れます

to be caught, be produced

捕れた

ta form of toremasu

使います

to use

使われます

passive form of tsukaimasu

使われて

passive te form of tsukaimasu

on, above, over, top, upper

sea, ocean, beach

particle indicating a topic or a subject

分かります

to understand / to know, find out

A and B (and, something else)

安い

inexpensive, cheap

よう (-ように なります)

(fp) expressing change; become

輸入 (します)

(to) import

材料

material, stuff, ingredient


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